# fruit tart
Saturday, July 16, 2011 / permalink
HYEE

yesterday we made fruit tart,
tp guna kiwi dgn peach je. tak guna strawberi pun.
so tgk gambar dibawah ! hehe, bangga jugak lah aku


so,
today i wanna teach u how to make fruit tart

BAHAN-BAHAN :

1. Untuk Pastri
- 250 gm butter, suhu bilik
- 120 gm gula ising
- 2 biji kuning telur
- 440 gm tepung gandum, (diayak dahulu)
- 1 tsp esen vanilla

2. Untuk Inti Kastad
- 2 tbsp tepung gandum
- 2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung
- 8 tbsp gula kastor
- 2 cwn (500ml) susu segar
- 2 biji telur
- 2 tbsp (30 gm) mentega

3. Untuk Hiasan Buah (ikut suka korang, mana mana yg sesuai lah)
 - Peach dalam tin, dihiris ikut suka,
- buah kiwi
- strawberi, or maybe anggur (:

CARA - CARA :

1. Adun semua bahan hingga menjadi doh.
2. Ambil sedikit doh lalu tekapkan ke atas acuan, tekan sedikit untuk memasukkan doh tersebut di dalam bentuk acuan & trim dengan pisau di tepinya. **(alah, buat ikut senang je, janji berbentuk)
3. Panaskan oven pada suhu 175C.
4. Cucuk dengan garfu di tengah2 doh tersebut lalu bakar selama 20min atau sehingga kekuningan.
5. Keluarkan dari oven & tunggu hingga sejuk sebelum menanggalkan pastri dari acuan.

Cara Membuat Inti Kastad: 
1. Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil.
2. Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata.
3. Masukkan telur sebiji2 & aduk rata lagi.
4. Lalu masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.
 5. Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. 
**(adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berbentil2.)
6. Apabila sudah kental, alihkan dari api lalu masukkan mentega tadi & aduk lagi hingga sebati. 
7. Ketepikan seketika utk proses pengisian pada tart.
 8. Ambil sesudu kecil inti kastad & bubuh ke dalam tart yg telah sejuk tadi. 
**(boleh mengisi isian kastad ini ke dlm piping beg lalu picitkan satu-persatu pd mangkuk tat)
9. hiaskan dgn buah atas tart tersebut

-myresipi.com

anything u dont understand ?

i've copy some pictures from google, 
mana tau boleh membantu mengurangkan rasa musykil ;p
1. doh yg sudah dibentuk pada acuan tart

2. tart yg sudah dihias dgn buah-buah kesukaan anda 

hehe,
if tak faham,
boleh rujuk myresipi.com
klik je, banyak gila resipi ! :D

bye

Labels: